DESCRIEREA TEHNICĂ A METODEI DE REABILITARE PUNCTUALE UTILIZÂND UN MANȘON SCURT IMPREGNAT CU RĂȘINĂ (pipe patch).

 

Această metodă se utilizează pentru reparații locale ale colectoarelor de canalizare nevizitabile, cu deteriorări locale ale pereților sau ale îmbinărilor, cu defecțiuni mici și nerepetate. Lucrările se desfășoară în etape, atât în condiții de vară, cât și de iarnă.
Procesele descrise mai jos ar trebui să fie efectuate de către angajați calificați, deoarece, în ciuda simplității metodei, timpul și precizia anumitor activități, precum și condițiile SSM sunt de o importanță deosebită.

ETAPELE INSTALĂRII:

    1. Pregătirea manșonului
      Pregătirea manșonului constă în tăierea unui segment la dimensiunea dorită din rola de material. Lungimea manșonului se determină în funcție de zona afectată plus un adaos de 15 cm pe fiecare parte.
    2. Prepararea rășinii
      Rășina este un produs bicomponent, disponibilă în cutii de 10l și 30l. Componentele sunt amestecate la șsantier până când se obține o formă omogenă într-un raport de volum de: 2 părți componentă de bază + 1 parte întăritor. Trebuie reținut că următoarele etape trebuie terminate în 30 de minute, altfel rășina nu se va putea utiliza.
    3. Impregnarea manșonului cu rășină
      Rășina se va aplica uniform pe toată suprafața liner-ului.
      Segmentul impregnat se va înfășura pe echipament în 2 până la 4 straturi, având grijă să nu se formeze nici o cută sau încrețire.
    4. Inserarea manșonului și polimerizarea rășinii
      Echipamentul astfel pregătit este tras în conductă și pus pe poziție cu ajutorul unui robot de inspecție video.
      Cu ajutorul aerului comprimat se umflă manșonul pe pereții canalului și se polimerizează
    5. Înlăturarea echipamentului din conductă
      După timpul de întărire a rășinii specificat de fabricant, echipamentul poate fi scos din canal.

DESCRIEREA TEHNOLOGIEI DE RENOVARE PUNCTUALE UTILIZÂND UN MANȘON SCURT IMPREGNAT CU RĂȘINĂ (PAKER)

Repararea la fața locului cu mansoane impregnate cu rășină este aplicată în colectoarele nevizitabile, cu deteriorări locale ale pereților sau
îmbinărilor. Lucrările se desfășoară în etape. Această tehnologie permite efectuarea lucrărilor atât în condiții de vară, cât și în condiții de iarnă. Tehnologia cu manșon scurt este concepută pentru a repara defecțiuni mici, nerepetate (de îmbinare defectoasa, defectele la fața locului în structură, fisuri locale) datorită ușurinței și vitezei de asamblare. Procesele descrise mai jos ar trebui să fie efectuate de către angajați calificați, deoarece, în ciuda simplității sistemului, timpul și precizia anumitor activități, precum și formarea în domeniul SSM sunt de o importanță deosebită.

La asamblarea manșonului, putem distinge
următoarele etape:

  1. Pregătirea manșonului
    Pregătirea manșonului constă în tăierea segmentului de dimensiunea dorită de pe rola de material. Lungimea este determinată în funcție de lungimea distrugerii canalului cu un adaos de 15 cm pe fiecare parte. Lățimea segmentului depinde de diametrul firului și ar trebui să fie suficientă pentru a înfășura “packer-ul” de 2 – 4 ori.
  2. Prepararea rășinii
    Rășina este un produs bicomponent combinat la locul de muncă. Produsele rășinoase semifabricate sunt disponibile în cutii de 10L și 30L. Componentele sunt amestecate până când se obține o formă omogenă într-un raport de volum de: 2 părți componentă de bază + 1 parte întăritor. Trebuie reținut că etapele următoare trebuie terminate în 30 de minute până când rășina își pierde consistența lichidă.
  3. Impregnarea manșonului cu rășină
    Aplicarea rășinii pe un segment din fibră de sticlă este realizată cu o mistrie de oțel. Este esențial atunci când se efectueaza această operațiune sa se distribuie uniform rășina pe întreaga suprafață a manșonului.
  4. Aplicarea segmentului pe packer
    Segmentul impregnat trebuie să fie înfășurat pe „packer” în 2 până la 4 straturi, având grijă să nu existe nici o încrețire.
  5. Inserarea manșonului
    Paker-ul pregatit este tras în conducta ce se repara și stabilit în locul deteriorării. Un robot de inspecție video este util în această etapă, cu ajutorul căruia manșonul poate fi poziționat exact.
  6. Întarirea rășinii
    Introducerea aerului comprimat în „împachetator” determină ca manșonul să se potrivească în pereții canalului și sa impinga rășina în locul reparat (fisuri, scurgeri ale îmbinărilor). ). Atunci când se utilizează aer cald, timpul de întărire a rășinii este scurtat.
  7. Înlăturarea pakeru-lui
    După timpul de întărire a rășinii specificat de fabricant, „ambalatorul” poate fi scos din canal.