DESCRIEREA TEHNICĂ A METODEI DE REABILITARECURED IN PLACE PIPE (CIPP) CU APĂ CALDĂ / ABUR

În conformitate cu SR EN 752 si ISO EN ISO 11296-1, 11296-4


COMPOZIȚIA MATERIALULUI

În funcție de agresivitatea mediului vehiculat prin conducte, pentru metoda de reabilitare CIPP cu apă caldă sau abur, se pot folosi linere impregnate cu rășini poliesterice nesaturate (UP), vinilesterice (VE) sau epoxy (EP). De obicei, stratul suport este din material polimer textil (PA, PAN, PET, PP). Membranele se pot folosi de producători  în funcție de cerințele individuale procesului de producție.

EQUIPMENT FOR THE INSTALLATION OF PIPE LINING

  • echipamente de curățare a conductei;
  • echipament de inspecție video a conductelor controlat de la distanță;
  • echipament calibrat pe diametrul conductei pentru curățarea conductei;
  • unitate de încălzire (cazan de apă);
  • echipamentul de inversiune (turnul de apă sau tamburul de inversiune);
  • coloană de alimentare cu apă (pompe, furtunuri);
  • echipamente de testare.

LUCRĂRI PREMERGĂTOARE INSTALĂRII

EVALUAREA TEHNICĂ A CONDUCTEI GAZDĂ

Înainte de a începe reabilitarea, conducta se curăță cu ajutorul unei unități de curățare hidrodinamică montată pe un camion. După curătare, conducta este inspectată cu ajutorul unei camere video controlată de la distanță. Imaginile video sunt folosite pentru pregătirea unui raport digital detaliat privind starea tehnică a conductei. Raportul va sta la baza clasificării stării tehnice a conductei gazdă.

 

ALEGEREA METODEI DE REABILITARE

Metoda de reabilitare și tipul de liner se vor alege în funcție de tipul conductei existente și de gradul de deteriorare al acesteia. După evaluarea tehnică a conductei existente, se vor analiza și alte condiții tehnice:  gradul de deteriorare  a conductei gazdă, datele geodezice, nivelul apei subterane comparativ cu baza conductei, încărcările din trafic, etc. Pe baza lor,  a valorii modulului Young (E), a caracteristicilor mediului vehiculat, proiectantul va alege grosimea liner-ului.

 

IMPREGNAREA LINER-ULUI

Liner-ul este impregnat cu rășină în condiții controlate sub vacuum.

 

TRANSPORTUL LA ȘANTIER

Liner-ul impregnat cu rășină este livrat la șantier în containere sau cutii care garantează că produsul este ținut în conditii optime de temperatură.

În cazul unei liner impregnat cu rășină epoxidică (EP), nu este necesar transportarea acestuia de la locul de impregnare, deoarece dispozitivul de impregnare cu rășină se află în imediata apropiere a șantierului.

INSTALAREA

După izolarea secțiunii de canal ce urmează a fi reabilitată, în interiorul secțiunii se trage o folie de protecție (preliner). După finalizarea lucrărilor pregătitoare se procedează la montarea unei coloane de apă sau un tambur de inversie cu apă peste sau în apropierea căminului de acces pe unde se va introduce liner-ul folosind tehnica inversiunii. Apoi este activat dispozitivul de încălzire, care, într-un circuit închis, încălzește apa din interioul conductei până ce se atinge temperatura de întărire a liner-ului.

După instalare, capetele externe din cămine se taie cu ajutorul unei mașini de frezat și se frezează golurile pentru racorduri.

În timpul procesului de instalare sunt înregistrați mai mulți parametri: atât presiunea lichidului pompat în liner în toate etapele procesului, precum și citiri continue ale temperaturii în punctele de control în timpul procesului de polimerizare.

INSPECȚIA CCTV DUPĂ TERMINAREA INSTALĂRII

Odată ce instalația este terminată și racordurile sunt deschise, se va efectua inspecția CCTV finală cu înregistrare pe DVD sau alt tip de stocare media și raportul de inspecție.

TESTE
Conform SR EN ISO 11296-1, SR EN ISO 11296-4 și SR EN 1610.


DOMENIUL DE UTILIZARE

Tehnologia de reabilitare CIPP cu apă caldă este recomandată în zone cu nivel ridicat a pânzei freatice. Se poate utiliza în rețele cu curbe de orice unghi fără a fi nevoie de excavare și împărțire a rețelei pe secțiuni.

Gama de diametre: DN200 – DN2100

Rețele de canalizare gravitațională


REMEDIERE

După caz, defectele sunt remediate cu ajutorul unui robot de frezare controlat de la distanță și/sau prin metoda de reabilitare locală, utilizând segmente scurte de liner impregnat și umflat pe poziție cu ajutorul unui obturator pneumatic.