DESCRIEREA TEHNICĂ A METODEI DE REABILITARE CURED IN PLACE PIPE (CIPP) TRATATĂ CU APĂ CALDĂ

1. MATERIAL
Componentele Liner-ului sunt selectate în conformitate cu EN 13566-4. Pentru conductele tratate cu apă caldă (CIPP) pot fi utilizate rășini poliester (UP), vinylesther (VE) sau epoxidice (EP). Suportul este de obicei țesătură polimerică (PA, PAN, PET, PP). În funcție de cerințele producătorilor de tuburi de conducte specifice, pot fi adăugate membrane. Furnizorul de material pentru această metodă este Poliner – companie parte a Grupului BLEJKAN.

2. ECHIPAMENTE DE INSTALARE A LINIEI

  • echipamente de curățare a conductei;
  • echipament de inspecție video a conductelor controlate de la distanță;
  • echipament calibrat pe diametrul conductei pentru curățarea conductei;
  • unitate de încălzire (cazan de apă);
  • echipamentul de inversiune (turnul de apă sau tamburul de inversiune);
  • coloană de alimentare cu apă (pompe, furtunuri);
  • echipamente de testare.

3. PREGĂTIREA LA INSTALARE
Evaluarea stării tehnice a canalului
Înainte de a începe reabilitarea, conducta se curăță cu ajutorul unei unități de curățare hidrodinamică a canalului montată pe un camion. Apoi conducta este inspectată cu ajutorul unei camere controlate de la distanță. Imaginile video sunt folosite pentru pregătirea unui raport digital detaliat privind starea tehnică a conductei. Raportul este o bază pentru clasificarea stării tehnice a canalului.
Alegerea metodei de reabilitare
Metoda de reabilitare depinde de clasa condițiilor tehnice și gradul de deteriorare. Pentru a selecta conducta corectă CIPP, după analizarea stării tehnice a canalului, trebuie luați în considerare și alți factori: datele geodezice, nivelul apei subterane comparativ cu baza conductei, traficul auto în zonă și alți parametri care influențează caracteristicile căptușelii care urmează să fie utilizate. Designerul calculează grosimea căptușelii CIPP utilizând modulul Young (E) care caracterizează transportatorul propus.
Saturarea căptușelii
Țeava este impregnată cu rășină în condiții controlate sub vid.

4. INSTALAREA
După izolarea secțiunii de canal ce urmează a fi reabilitată, în interiorul secțiunii se trage un manșon de protecție (preliner). Când suprafața canalului vechi este securizată, o coloană de apă sau un tambur de inversiune este montată peste locul unde va fi introdusă garnitura de țeavă. Conducta de țeavă este introdusă utilizând metoda inversării cu apă. Apoi, o unitate de încălzire este pornită. Încălzește apa (în circuit închis) în interiorul căptușelii la temperatura de întărire.

După instalare, capetele extreme din camine se taie cu ajutorul unei mașini de frezat și se frezează golurile pentru racorduri.

În timpul instalării, trebuie înregistrați următorii parametri de proces: presiunea fluidului alimentat pe conducta de țeavă în timpul tuturor etapelor de instalare și de întărire și citirea continuă a temperaturii din toate punctele de control în timpul procesului de întărire

5. INSPECȚIA
Inspecția TV
După instalarea și deschiderea canalelor, se efectuează inspecția TV (inclusiv înregistrările VHS sau CD). Raportul de inspecție este, de asemenea, pregătit.
Teste
Conform EN 13566-1, EN 13566-4 și EN 1610

6. CORECTAREA PROBLEMELOR
Defectele sunt corectate utilizând un robot controlat prin intermediul unei camere de luat vederi sau / și inserarea și lipirea de sectiuni scurte de țevi.