DESCRIEREA TEHNICĂ A METODEI DE REABILITARE SLIPLINING CU SEGMENTE DE ȚEAVĂ DIN GRP-MARPLAST (PAFSIN)

1. DESCRIEREA METODEI
Metoda de reabilitare folosind segmente de țeavă (SLIPLINING) constă în introducerea unor segmente scurte de țevi în vechea conductă. În funcție de tipul rețelei și de conducta de reabilitată, linia este introdusă printr-un cămin existent sau printr-un punct de inserție excavat.
Forma segmentelor de țeavă se potrivește cu secțiunea transversală a conductei existente: ele pot avea o secțiune transversală circulară și non-circulară.

2. ECHIPAMENTE DE INSTALARE A LINIEI

  • echipamente de curățare a canalelor;
  • camera de inspecție a canalelor;
  • mașină de tracțiune (dispozitiv de tragere a țevilor);
  • pompe, furtunuri;
  • camion platformă pentru transportul liner (segmente); ͵ macarale de ridicare (sau camion container cu un elevator);
  • pompe pentru alimentare de mortar;
  • unitatea de ventilare a canalelor;
  • freze pneumatice;
  • echipament de tăiat pneumatic;
  • echipamente de testare.

3. PREGĂTIREA LA INSTALARE
Evaluarea stării tehnice a conductei
Înainte de a începe reabilitarea, conducta se curăță cu ajutorul unei unități de curățare hidrodinamică a canalului montată pe un camion. Apoi, conducta este inspectată cu ajutorul unei camere controlate de la distanță. Imaginile video sunt folosite pentru pregătirea unui raport digital detaliat privind starea tehnică a conductei. Raportul este o bază pentru clasificarea stării tehnice a conductei.

Alegerea metodei de reabilitare
Metoda de reabilitare depinde de clasa condițiilor tehnice și gradul de deteriorare. După evaluarea stării tehnice a canalului, trebuie analizate datele geodezice, inclusiv nivelul apei subterane în raport cu baza canalului, traficul auto în zonă și alți parametri care influențează parametrii liniei selectate.
Depozitare și transport la amplasament
Elementele liner-lui sunt transportate si depozitate la Organizarea de santier, urmând a fi transportate în catităti mici catre punctul de insertie, în funcție de evoluția lucrărilor.

4. INSTALAREA LINIEI
Segmentele individuale de reabilitare se introduc în canal prin cămine existente (în cazul segmentelor de până la 0,5 m lungime și diametrul DN 600 mm) sau prin punctele de inserție excavate, folosind un dispozitiv de ridicare care se potrivește cu greutatea segmentelor. Ulterior, segmentele sunt mutate manual în punctul de instalare, folosind un dispozitiv sau un cărucior special. Ele sunt conectate folosind sistemul de conectare special al fiecărui segment. Acestea ar trebui să fie aliniate cu centrul conductei existente. Segmentele de linie mai mici de 500 mm pot fi conectate manual folosind echipamente speciale. În cazul mărimilor mai mari, trebuie folosite manșoane manuale, pârghii și prese. În timpul operațiunilor de conectare, suprafețele de conectare ale segmentelor trebuie protejate împotriva deteriorării. Nu se aplică forță în nici un punct sau în zona mică a capătului segmentului gol. Înainte de a conecta două segmente, se marchează adâncimea de introducere a jugului necesar pe capătul gol al secțiunii. Numai inserarea completă a racordului garantează o conexiune sigură și strânsă. Elementele de etanșare din mufe sunt supuse forțelor de înaltă presiune, astfel încât dispozitivele mecanice ar trebui utilizate pentru conectarea segmentelor. Înainte de a face o conexiune, fiecare segment trebuie să fie pregătit corespunzător: mufele trebuie curățate, uscate și degresate, în special în zona de etanșare. În cazul îmbinărilor lipite, adezivul trebuie aplicat cu o unealtă adecvată, de ex. cu o perie, iar excesul său poate fi șters cu o cârpă sau îndepărtat cu o racletă. Timpul de reacție depinde de tipul de adeziv utilizat și de temperatura ambiantă. În toate cazurile trebuie respectate instrucțiunile producătorului de adezivi.
Bransamente la retea
Bransamentele la rețea se realizează cu ajutorul pieselor speciale de branșare, montate prin goluri realizate în conducta existentă.

5. UMPLEREA GOLURILOR
Când tronsonul este gata se astupă capetele şi se introduce mortar de ciment (după o reţetă gândită în consecinţă) fluid, ca să curgă uşor între cei doi pereţi. Pentru uşurinţa umplerii (atenţie cochilia să nu fie ridicată prin plutire de către mortar), se pot practica orificii în peretele cochiliei interioare sau se pot folosi golurile existente branşamente. Mortarul trebuie injectat cu o presiune care nu determină depășirea maximă a tensiunii de flambaj fixată pentru țeavă, astfel încât să nu se prăbușească. Este deosebit de important atunci când se reabilitează țevi cu diametru mare și rigiditate circumferențială redusă. În timpul lipirii spațiului dintre țevi, plasați distanțierele în interiorul căptușelii segmentate, împiedicând distorsiunea acestuia ca urmare a presiunii mortarului.

6. INSPECȚIA
Inspecția CCTV
După instalarea și realizarea bransamentelor, se acceptă inspecția TV (inclusiv înregistrarea VHS sau CD). Raportul de inspecție este, de asemenea, pregătit.
Teste
Conform EN ISO 11296-1, 13566-5 și EN 1610

7. CORECTAREA PROBLEMELOR
Defectele sunt corectate utilizând un robot controlat prin intermediul unei camere de luat vederi sau / și inserarea și lipirea de sectiuni scurte de țevi.